مجازی سازی یا Virtualization چیست؟
مجازی سازی (Virtualization) به فناوری اطلاق می شود که، برای ایجاد لایه ای مابین سخت افزار سیستم های کامپیوتری و نرم افزار ی که روی آن اجرا می شود، طراحی شده است. البته این طراحی با در نظر گرفتن یک دید عمدتا منطقی نسبت به منابع مصرفی صورت پذیرفته است، راهکار مجازی سازی (Virtualization) دو دستاورد عمده داشته است: اول اینکه اساسا به شما این توانایی را می دهد که گروهی از سرور ها را به عنوان مخزن یکتای منابع محاسباتی به سیستم عامل ها بشناسانید، دوم اینکه این راهکار به شما اجازه ی راه اندازی چند سیستم عامل بر روی یک سرور بطور همزمان را می دهد.مجازی سازی به دلیل نشان دادن مزایای ملموس و زیاد خود باعث شده تا شرکت های توسعه دهنده ی نرم افزار نیز ناگزیر از این فناوری در آخرین محصولات خود استفاده نمایند و از آنجا که برخی این نرم افزار ها در صنایع به کار می روند، در نتیجه برای حفظ توان رقابت، استفاده از مجازی سازی در صنعت مورد توجه بیشتری قرار گرفته است.
در حال حاضر ادغام سرور ها یکی از خوشایند ترین فعالیت ها در مجازی سازی است. مجازی سازی در واقع به سنگ بنای صرفه جویی اقتصادی در منابع هر شرکت تبدیل شده است. تحلیل گران صنعت گزارش می دهند که چیزی بین ۶۰ تا ۸۰ درصد از دپارتمان های IT به دنبال اجرای پروژه های ادغام سرورهایشان هستند و بدیهی است که در راستای اجرای این کار شرکت ها شاهد صرفه جویی قابل توجه در هزینه هایشان خواهند بود.
از دیگر مزایای مجازی سازی (Virtualization) می توان به کاهش مصرف انرژی و سهولت در مدیریت سرور اشاره کرد. همچنین مزیت کلیدی دیگر این فناوری، انعطاف پذیری می باشد. زیرا در محیط مجازی، انتقال، آرشیو، بهینه سازی اجزا و … بسیار انعطاف پذیر می باشد.
دیگر توانایی ها و قابلیت های مجازی سازی که بسیار ارزشمند هستند عبارتند از: High Availability ، Disaster Recovery و مدیریت حجم کاری (Workload Balancing) .علاوه بر مسئله ی صرفه جویی اقتصادی، مجازی سازی (Virtualization) می تواند چابکی کسب و کار یک شرکت را به طور قابل ملاحظه ارتقا دهد. شرکت هایی که از Clustering، Partitioning، مدیریت حجم کاری (Workload Management) و دیگر تکتیک های مجازی سازی در پیکربندی گروهی از سرور ها برای بهره برداری از منابع استفاده می کنند، در مواجهه با تغییرات نیاز های محیطی در استفاده از منابع خود وضعیت بهتری دارند.
انواع مجازی سازی Virtualization:
مجازی سازی انواع مختلفی دارد که با توجه به نیاز کاربران و سازمان ها می توان آنها را پیاده سازی نمود، هر یک از انواع مجازی سازی مزیت ها و کاربردهای مختلفی دارند که به تفصیل در زیر بیان شده است:
مجازی سازی سرور Server Virtualization
مجازی سازی سرور این امکان را به شما می دهد تا روی یک سرور فیزیکی، چندین سرور و ماشین مجازی داشته باشید. از طرفی می توانید روی هر کدام از این ماشین ها سیستم عامل های مختلفی را اجرا کنید. برای مثال اگر سازمان شما به تعداد 10 سرور نیاز دارد شما می توانید با خرید یک سرور فیزیکی، 10 سرور به صورت مجازی داشته باشید، این امر منجر به خرید سرور های فیزیکی کمتر، صرفه جویی در هزینه و فضای اشغالی توسط سرور می شود.
کارایی بهتر
کاهش هزینه عملیاتی
انجام سریع کار های سنگین
بهبود عملکرد برنامه ها
در دسترس بودن بالای سرور
از بین بردن پیچیدگی سرور و استفاده از تمام ظرفیت های سرور
مجازی سازی شبکه Network Virtualization
از مزایای مجازی سازی شبکه می توان به صرفه جویی در هزینه ها، انعطاف پذیری و گسترش پذیری بالا، صرفه جویی در فضای اشغالی توسط تجهیزات و مصرف انرژی آنها اشاره کرد.مجازی سازی سرور را میتوان به دو بخش اصلی تقسیم کرد، این دو بخش دو راهکار مختلف هستند که هر سازمان می تواند با توجه به نیاز و شرایط خود یکی از این دو راه را برگزیند.
مجازی سازی دسکتاپ Desktop Virtualization
کاربران با استفاده از پروتکلهای PCoverIP به کامپیوتر خود دسترسی خواهند داشت. (Virtual Desktop Infrastructure ) VDI با ارائه تمام قابلیتهای موجود دریک کامپیوتر، مزایای جدید و قابل قبولی ارائه میدهد که با آن میتوان قابلیت مدیریت کردن، کارایی و امنیت کامپیوترهای شخصی کاربران را افزایش داد. VDI بیش از اینکه یک محصول باشد، یک فنآوری است.
اصل و اساس این نرم افزار در جهت ارائه خدمات مجازی سازی دسکتاپ بنا نهاده شده است. به واسطه پیاده سازی این نرم افزار در سازمان عملا وابستگی مجموعه به سخت افزار قطع می شود و شما دیگر دغدغه نگهداری سخت افزار را نداشته و هزینه های نگهداری آن به شدت کاهش خواهد یافت. همچنین به واسطه پیاده سازی VDI در سازمان می توانید به راحتی در هر زمانی به سیستم عامل های جدید مثل Windows 8 یا Windows 8.1 مهاجرت نمایید .
این روند با کاربران امکان دسترسی به کامپیوترهایشان با هر وسیلهای از قبیل کامپیوترهای شخصی، نوت بوک، Smart Phone یا Thin Client را میدهد و کاربران نیز رضایت بیشتری دارند، زیرا به برنامه ها و تنظیماتی که برای کارشان نیاز دارند، دسترسی آسان تری دارند.
ایده این کار بسیار ساده است به جای اینکه روی کامپیوتر کاربران به صورت محلی، نسخهای از سیستم عامل ویندوز اجرا شود، شما در مرکز داده خود، نسخه ویندوز را نصب میکنید. سپس کاربران شما به صورت Remote به کامپیوتر خود واقع در سرور وصل میشوند و سیستم عامل ویندوز ماشین خود (Windows 8.1, 8, 7 و یا هر سیستم عامل دیگر) را اجرا میکنند. با استفاده از این تکنولوژی کاربران میتوانند از هر کلاینتی حتی با ضعیف ترین سخت افزار ( Thin Client ) برای دسترسی به کامپیوتر خود استفاده کنند.
مجازی سازی ذخیره سازی Storage Virtualization
می کند.
به طور کلی، یک “سیستم ذخیره سازی” نیز به عنوان یک آرایه ذخیره سازی یا آرایه دیسک یا فیلترین شناخته می شود. سیستم های ذخیره سازی به طور معمول از سخت افزار و نرم افزار خاص همراه با درایوهای دیسک استفاده می کنند تا ذخیره سازی بسیار سریع و قابل اطمینان برای پردازش و پردازش داده ها فراهم شود. سیستم های ذخیره سازی پیچیده هستند و ممکن است به عنوان یک کامپیوتر خاص طراحی شده برای ایجاد ظرفیت ذخیره سازی همراه با ویژگی های پیشرفته حفاظت از داده ها تولید شوند. درایو دیسک تنها یک عنصر در یک سیستم ذخیره سازی، همراه با سخت افزار و نرم افزارهای جاسازی شده ویژه درون سیستم است.