سلام و عرض ادب و احترام خدمت همه همراهان عزیز آرسس پارت. در این مقاله قصد توضیح اصطلاح سوکت شبکه را داریم.
با ما همراه باشید.
ابتدا بهتر است بدانیم که یک پردازش، پیام های ارسالی و دریافتی خود را از طریق یک نرم افزار واسط شبکه که اصطلاحا به آن سوکت (Socket) گفته میشود از درون شبکه عبور می دهند. سیستم عامل برنامه ها بایکدیگر صحبت نمی کنند بلکه این پردازش ها (Processes) هستند که عمل ارتباط با یکدیگر را انجام میدهند. در واقع پردازش ها برنامه هایی هستند که درون و بین یک سیستم انتهایی در حال اجرا هستند و هنگامی که پردازش ها بر روی یک سیستم در حال اجرا می باشند آنها میتوانند با یکدیگر و با دیگر پردازش ها ی مابین خود ارتباط برقرار کنند ارتباط این پردازش ها از طریق مبادله پیام می باشد.در طی یک فرآیند ارتباطی بین یک جفت پردازش آن پردازشی که پیش قدم در ارتباط است را پردازش Client و پردازشی را که در حال انتظار جهت اتصال و آغاز فرآیند مبادله است را پردازش Server می گویند. برای درک بهتر این قضیه پردازش ها را همانند یک خانه در نظر بگیرید و سوکت را درب ورودی و خروجی خانه.
هنگامی که یک پردازش می خواهد پیامی را به سوی پردازش دیگری ارسال کند پیام های خود را از طریق درب ورودی و خروجی خانه ( سوکت ) خارج میکند و هنگامی که پیام وارد سیستم انتهایی مقصد میشود پیام از درون سوکت پردازش تحویل گرفته میشود.
چندین نوع سوکت داریم که دو نوع آن بیشتر حائز اهمیت می باشد نوع اول سوکت های Stream که مبتنی بر پروتکل TCP کار میکنند که به Connection Oriented معروفند یعنی قبل از مبادله داده ها باید یک اتصال مطمئن برقرار شود که داده ها با یک نظم و ترتیب خاصی ارسال دریافت شوند و تضمینی برای رسیدن داده ها وجود داشته باشد، از این نوع سوکت برای ارتباط پروتکل هایی همانند FTP و HTTP ,SMTP استفاده میشود. نوع دوم سوکت های Datagram هستند که مبتنی بر پروتکل UDP کار میکنند که به Connection Less معروف هستند یعنی قبل از مبادله داده هیچ ارتباطی برقرار نمی شود و فقط سرعت در این ارتباط ملاک می باشد و تضمینی برای رسیدن داده ها ،صحت داده ها و ترتیب داده نیست. از این نوع بیشتر برای انتقال صدا و تصویر استفاده میشود.