نانو سرور
مایکروسافت در ویندوز سرور 2008 و 2012 نسخه Core را اضافه کرد. مایکروسافت پس از موفقیت و استقبال کاربران خود از Core Server که در ویندوز 2008R2 برای اولین بار ارائه شد، پس مایکروسافت تصمیم گرفت که یک سیستم عامل سبکتر از Core Server را نیز ارائه دهد ، پس در ویندوز سرور 2016 نسخه Nano Server را معرفی کرد. نانو سرور یک ویندوز سرور بهینه سازی شده در بستر ابر می باشد که مایکروسافت برای توسعهدهندگان ارائه داده است. نسخه Core در سرور 2016 همچنان پابرجاست و حذف نشده است و نسخه گرافیکی آن Desktop Experience نام دارد. Nano Server که علت اصلی تولید آن بر پایه Cloud میباشد، 20 برابر سبک تر از نسخه Core بوده و تمامی ماژولهای اضافی در آن حذف شده است.و همچنین کمتر به بروز رسانی ها امنیتی و ریستارت احتیاج دارد.
در نانو سرور Nano Server مایکروسافت ویژگی هایی که ضروری نبوده مانند رابط های گرافیکی، خط فرمان، پشتیبانی 32 بیتی محیط مبتنی بر CLI ، MSI و برخی از مؤلفههای پیشفرض Server Core را حذف کرده است. برای کنترل این نسخه باید از Web Browser به صورت Remote استفاده کرد و یا آن را برای نصب به صورت VHD بر روی ماشین مجازی آماده کرد. در واقع ساختار های مدیریتی به صورت راه دور از طریق WMI و PowerShell انجام میشود.
Nano Server در اصل یک سیستم Headless است، بدین معنا که هیچ گونه رابط گرافیکی و یا ترمینال برای ارتباط لوکال با آن در دسترس نیست و تنها از راه دور به صورت ریموت پاورشل و یا تحت وب قابل کنترل می باشد. نکته قابل ذکر این است که نانو سرور به صورت سایر نسخههای ویندوز قابل نصب مستقیم بر روی سخت افزار نیست و با طی کردن مراحل دیگری شما آن را تنها بر روی یک VHD توسعه داده و در نهایت آن VHD را در یک Hyper-V میتوانید استفاده کنید.
مزایای مهم نانو سرور Nano Server
20 برابر سبک تر از Core Server
93 درصد حجم کمتر در VHD
92 درصد امنتر از سایر ویندوزها
80 در صد کمتر از سایر ویندوزها نیاز به ریبوت دارد.
نیاز به منابع کمتر برای اجرا و سرویس دهی
در طراحی Nano Server شاهد این هستیم که با پایین آوردن تعداد پورتهای باز و کم کردن سرویسهای مورد نیاز در هنگام کار سرور و کاهش دادن Driver های سخت افزاری به بهبود امنیت آن نسبت به نسخهی Core کمک به سزایی شده است.
در نسخه Nano نصب و راه اندازی سرور با کاهش قابل توجه نیاز به منابع همراه شده است. به طوری که زمان نصب آن به 35 ثانیه( البته در مقایسه با Server Core و یک نوع سختافزار)، مقدار فضای مورد نیاز به 450مگابایت، و در حالتی که به صورت مجازی روی VHD نصب میشود به 480 مگابایت کاهش پیدا کرده است.
Nano Server رابط گرافیکی کاربر (GUI) ندارد و برخلاف Windows Server Core بدون خط فرمان (command prompt) و کنسول PowerShell می باشد. Nano Server حتی local login هم ندارد. بطور کلی Nano Server برای حمایت و پشتیبانی از خدمات طراحی شده است.
اما در ادامه به نکاتی اشاره خواهیم کرد که تفاوت و مزایای و محدودیت های نانو سرور نسبت به ویندوز سرور 2016 را بیشتر مشخص خواهد کرد:
نانو سرور یک سیستم عامل Headless است ( قابلیت لاگین لوکال ندارد )
فقط ابزارها ، اپلیکیشنها و Agent های 64 بیتی را پشتیبانی میکند.
سرویس اکتیو دایرکتوری را نمیتوان در آن نصب کرد.
Group policyرا پشتیبانی نمی کند.
نانو سرور قابلیت تنظیم پروکسی برای ارتباط با اینترنت را ندارد.
NIC-Teaming در ویندوز نانو سرور پشتیبانی نمی شود.
از System center configuration manager و System Center Data Protection Manager پشتیبانی نمیکند.
BPA پشتیبانی نمی شود.
Nano Server از کارت شبکه و اینترفیسهای مجازی پشتیبانی نمیکند.
نانو سرور نیازی به فعال کردن (Activate) ندارد.
نسخه پاورشل موجود در نانو سرور کمی متفاوت با پاورشل سایر ویندوز ها می باشد.