از سال 1998 تکنولوژی جدیدی با نام Intelligent Platform Management Interface (به اختصار IPMI ) معرفی شد که در ابتدا توسط شرکت اینتل رهبری میشد. این تکنولوژی بعد از آن تقریبا توسط تمامی سازندگان و فروشندگان سرور مثل Supermicro ، HPE، Dell و IBM مورد استفاده قرار گرفته است. در ابتدا و نسل اول، IPMI شامل دستورات ساده برای مدیریت و البته نظارت بود. بعد از آن بهروزرسانیهای متعددی در طی سالیان برای این تکنولوژی عرضه شده تا جایی که امروز شاهد عرضه نسخه 2.0 هستیم. تغییرات به وجود آمده توسط این بهروزرسانیها شامل بهبودهای مختلف، اضافه شدن ویژگیهای مدیریتی متنوع، امنیت بهتر، حتی امکان استفاده از کنسول مدیریت از راه دور و … هستند. همه این ابزارها باعث شده تا قدرت مدیریت و نظارت روی سرور به شدت افزایش پیدا کند.
Baseboard Management Controller
IPMI روی سختافزاری جدا تعبیه میشود که در نهایت باید به مادربرد/سرور Supermicro متصل شود. در مادربردهای مدرن امروزی که برای سرور ساخته میشوند معمولا IPMI به صورت سختافزاری روی خود مادربرد نصب میشود اما در برخی از موارد استثنا امکان استفاده از کارتهای مخصوص نیز وجود دارد. از این سختافزار به نام Baseboard Management Controller یا BMC یاد میشود. BMC مدیریت رابط کاربری بین مدیریت نرمافزاری سیستم (مثل IPMI) و پلتفرم سختافزاری را بر عهده میگیرد. به خاطر مستقل بودن این سختافزار، BMC به صورت کاملا جداگانه نسبت به مادربرد عمل میکند و عملیات کنترل و نظارت آن نیز به صورت نرمافزاری و فریمور کاملا از مادربرد جدا است. این قابلیت به مدیریت سرور اجازه میدهد که به BCM متصل شده و عملیات مدیریت روی پاور سیستم و سنسورها را بر عهده بگیرد حتی در حالتی که سرور خاموش باشد یا اصلا سیستم عاملی وجود نداشته باشد.
ویژگیهای کلی IPMI BMC
نظارت سختافزاری: BMC اجازه میدهد تا مدیریت سرور Supermicro سلامت کلی سختافزار را چک کند. وضیعت پردازنده، دمای سختافزارها، سرعت چرخش فن، وضیعت ولتاژ، میزان توان مصرفی منبع تغذیه، وضیعت منبع تغذیه و حتی کیس توسط این تکنولوژی از راه دور قابل مشاهده هستند. در صورت به وجود آمدن هر مشکلی لیستی کاملی از وضعیت به مدیریت سیستم ارسال خواهد شد تا در اسرع وقت این مشکل حل شود.
کنترل منبع تغذیه از راه دور: روشن، خاموش، راه اندازی مجدد از راه دور امکانپذیر است. این ویژگی در زمانی بسیار کاربرد دارد که سیستم مد نظر قرار نیست که مورد استفاده قرار گیرد. در صورت به وجود آمدن مشکل و کرش کردن سیستم، امکان راه اندازی مجدد برای رفع مشکل نیز امکان پذیر است. اگر سرور Supermicro زیر بار فشار پردازشی زیادی قرار دارد، امکان کنترل کردن سرعت چرخش فنها بر اساس نیاز وجود دارد. اگر سرور مد نظر قرار است به عنوان یک دیتاسنتر شلوغ مورد استفاده قرار گیرد یک چراغ UID LED با قابلیت چشمک زدن تعبیه شده که باعث میشود متخصصان این سرور را از دیگر سرورها تشخیص دهند.
کنترل از راه دور (Remote Control): ویژگی Serial Over LAN که به اختصار از آن با SOL یاد میشود امکان دسترسی به سیستم برای کنترل از راه دور را فراهم میکند. این کنترل رابط کاربری متنی را به کاربر ارائه میکند. این ویژگی بیشتر توسط مدیران LINUX و UNIX مورد استفاده قرار میگیرد البته امکان بهرهبرداری از آن توسط مدیران پلتفرم ویندوز از طریق EMS نیز امکانپذیر است.
Supermicro IPMI
در کنار تمام ویژگیهایی که از IPMI معرفی شد شرکتهای مختلف نیز از ابزار مد نظر خود برای کامل کردن این تکنولوژی استفاده میکنند. برای مثال شرکت سوپرمیکرو Supermicro تقریبا روی تمامی مادربردهای سری X8 / X9 / X10 / X11 خود از IPMI استفاده میکند.
KVM Over IP Support: با استفاده از کنسولی که توسط زبان جاوا طراحی شده است امکان دسترسی به رابط کاربری گرافیکی KVM در یک شبکه که با IP کار میکند وجود دارد. بدین ترتیب امکان دسترسی در هر زمانی که کاربر نیاز داشته باشد فراهم می شود. حتی زمانی که سیستم عامل راهاندازی شده باشد امکان دسترسی به بایوس یا DOS امکانپذیر است. باید اشاره کرد که حتی کاربر میتواند مراحل نصب سیستم عامل لینوکس و ویندوز را به راحتی از این طریق انجام دهد.
Remote Media Redirection: این شیوه معمولا در KVM Over IP Support در دسترس قرار میگیرد. در واقع در این روش با اتصال یک درایو USB به صورت فیزیکی، امکان کنترل محتوای داخل آن از راه دور محیا میشود. البته این سیستم صرفا محدود به استفاده از درایو USB نیست و امکان بهره برداری از CD / DVD و حتی درایو فلاپی هم وجود دارد. برای مثال مدیریت سیستم میتواند از راه دور اقدام به نصب سیستم عامل، آپدیت فریمور و یا بایوس کند و نیازی به پشتیبانی فیزیکی در محل استقرار سرور نداشته باشد.
بهروزرسانی بایوس و فریمور از راه دور: بایوس و فریمور IPMI میتوانند به راحتی توسط رابط کاربری IPMI بهروزرسانی شوند. (لیسانس مخصوص برای بهروزرسانی بایوس نیاز است.) برای مثال مدیریت سرور میتواند فایل دانلود شده حاوی آپدیت IPMI و یا بایوس را از طریق رابط کاربری IPMI روی سرور آپلود کند. سپس عملیات فلش کردن را به صورت مستقیم از پنل ادمین انجام دهد.
مدیریت دستگاههای ذخیرهسازی: با استفاده از IPMI، مدیران سرور میتوانند از وضعیت کلی دستگاههای ذخیرهسازی اطلاع پیدا کنند. اطلاعاتی مانند وضعیت حجم، وضعیت سلامت دیسک و تنظیمات RAID قابل مشاهده خواهند بود. این شیوه، راه حلی مناسب برای چک کردن سلامتی دستگاههای ذخیرهسازی و تنظیمات آنها با صرف کمترین زمان است. البته توجه داشته باشید که این ویژگی صرفا در مادربردهای سوپرمیکرو با LSI/Avago Raid Controller به صورت آنبرد قابل استفاده هستند.
IPMI Asset Tracking: اطلاعات مربوط به کل سیستم کامل از طریق IPMI قابل مشاهده است. مدیریت سیستم این امکان را دارد که به راحتی تمامی Part Number و Serial Number ها و دیگر اطلاعات مربوط به سازندگان را مشاهده کند.