NVMe مخفف Non-Volatile Memory Express می باشد. NVMe مشخصه باس ارتباطی جدیدی است که می توان با استفاده از آن دسترسی بسیار سریع تری به هاردهای SSD داشته باشیم و نوع این ارتباط PCI-Express می باشد.
Non-Volatile Memory به حافظه ای گفته می شود که داده های موجود آن با قطعی جریان های الکتریکی از بین نمی روند و اصلا فرار نمی باشند. قابلیت NVM Express سرعت عمل هاردهای SSD را افزایش می دهد. البته نوع دیگری از این قابلیت با نام NVM وجود دارد که سرعت بسیار پایین تری نسبت به ارتباط NVMe دارد.
قابلیت NVMe استانداردی برای تسریع عملکرد هارد درایوهای مبتنی بر کانکتور M.2 و SATA Express و همچنین SSD هایی که به شکل کارتهای PCI Express هستند می باشد و پورت جدیدی محسوب نمیشود.استاندارد NVM Express یا به اختصار NVMe استاندارد جدید برای دسترسی به حافظههای SSD می باشد که استفاده از این استاندارد باعث کاهش تأخیر، افزایش تعداد عملیات ورودی و خروجی در ثانیه و نیز کاهش مصرف انرژی می شود.تکنولوژی NVMe (Non-Volatile Memory Express) در واقع یک رابط کاربری برای مدیریت دستگاههای ذخیره سازی است که برای اتصال دستگاههای SSD از آن در اینترپرایز و کامپیوترهای خانگی استفاده میشود. این رابط از باس PCIe برای اتصال بهره میبرد.
اتصال NVMe در واقع راه حل جایگزین برای SCSI و SATA به شمار میرود که در حال حاضر به صورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. دستورالعملهای مربوط به SATA و SCSI در زمانی طراحی شده است که از هارد دیسک ها (HDD) و دستگاههای ذخیره سازی نواری برای نگهداری اطلاعات استفاده میشد، NVMe به نوعی طراحی شده تا از مدیا پرسرعت تر پشتیبانی کند. مزیت اصلی دستگاههای ذخیرهسازی SSD با اتصال NVMe تسبت به SATA کاهش میزان زمان تاخیر است. در واقع این درگاه با کاهش تاخیر و افزایش ورودی و خروجی دستور العمل ار هر ثانیه (IOPS)، باعث کاهش مصرف انرژی و زمان میشود. این مقدار کاهش رابطه مستقیمی با اندازه استاندارد (Form Factor) و البته تعداد خطوط PCIe در حال استفاده دارد. NVMe میتواند از انواع مختلفی SSD که از مدلهای متفاوت حافظه Non-Volatile مثل NAND یا 3D XPoint استفاده میکنند پشتیبانی کند. تکنولوژی 3D XPoint توسط اینتل و میکرون به صورت مشترک ساخته شده است. این تکنولوژی میتواند میزبان اندازههای استاندارد مختلفی مثل M.2، کارتهای PCIe و دستگاههای SSD با اندازه U.2 باشد. درایورهای منبع این تکنولوژی توسط سیستم عاملهای مختلف مثل ویندوز و لینوکس پشتیبانی میشود و برای استفاده از آنها مشکلی وجود ندارد.